vinska kiselina

polje: kemija

grana: organska kemija

projekt: Hrvatsko kemijsko i laboratorijsko nazivlje


Definicija

zasićena ravnolančana dihidroksidikarboksilna kiselina izvedena iz butana, sustavnoga imena 2,3-dihidroksibutanska dikiselina

Radna definicija

zasićena ravnolančana dihidroksidikarboksilna kiselina izvedena iz butana, sustavnoga imena 2,3-dihidroksibutanska dikiselina

Istovrijednice (prijevodi)
Engleski:
2,3-dihydroxybutanedioic acid tartaric acid
Njemački:
2,3-Dihydroxybutandisäure Weinsäure
Gramatičke informacije

Rod: nema

Vrsta riječi: višerječni naziv

Napomene

Vinska kiselina jedna je od najraširenijih biljnih kiselina. Javlja se u više stereoizomernih oblika kao L-(+)-vinska kiselina, D-(‒)-vinska kiselina i racemična smjesa te kao mezo-spoj, mezo-vinska kiselina. Prirodni je regulator kiselosti i antioksidans te se upotrebljava kao dodatak u prehrambenoj industriji označena E-brojem E334.

Informacije
  • Broj: nema
  • 5 komentara
  • 0 lajkova
  • Dodano: 21.11.2025
  • Ažurirano: 31.08.2018
Natrag na pretragu Početna stranica