dodatak hrani

polje: kemija

grana: primijenjena kemija

projekt: Hrvatsko kemijsko i laboratorijsko nazivlje


Definicija

tvar koja se smije dodavati u odobrene prehrambene proizvode i u odobrenoj količini tijekom njihove proizvodnje ili preradbe radi poboljšanja organoleptičkih svojstava ili za konzerviranje

Radna definicija

tvar koja se smije dodavati u odobrene prehrambene proizvode i u odobrenoj količini tijekom njihove proizvodnje ili preradbe radi poboljšanja organoleptičkih svojstava ili za konzerviranje

Istovrijednice (prijevodi)
Engleski:
food additive
Njemački:
Lebensmittelzusatzstoff
Gramatičke informacije

Rod: nema

Vrsta riječi: višerječni naziv

Podnatuknice
  • • E-broj
Napomene

Dodatci hrani jesu različite boje, zaslađivači, emulgatori, gelatori, antioksidansi, stabilizatori, konzervansi i dr. U Europi svaki dodatak hrani koji odobrava Europska agencija za sigurnost hrane (engl. European food safety suthority, EFSA) dobiva svoju jedinstvenu oznaku, E-broj.

Informacije
  • Broj: nema
  • 0 komentara
  • 0 lajkova
  • Dodano: 21.11.2025
  • Ažurirano: 31.08.2018
Natrag na pretragu Početna stranica