soli i esteri vinske kiseline
soli i esteri vinske kiseline
Rod: muški
Vrsta riječi: imenica
Poznatiji su esteri monoetil-tartarat, HOC(O)CH(OH)CH(OH)C(O)OCH2CH3 i dietil-tartarat, CH3CH2OC(O)CH(OH)CH(OH)C(O)OCH2CH3. Soli vinske kiseline upotrebljavaju se kao dodatci prehrani s antioksidacijskim učinkom, regulatori su kiselosti i djeluju kao emulgatori, a označuju se E-brojevima. To su natrijev hidrogentartarat, HOC(O)CH(OH)CH(OH)C(O)O‒Na+ (E335), kalijev hidrogentartarat, HOC(O)CH(OH)CH(OH)C(O)O‒K+ (E336), kalijev tartarat, K+O‒C(O)CH(OH)CH(OH)C(O)O‒K+ (E336), kalijev natrijev tartarat, K+O‒C(O)CH(OH)CH(OH)C(O)O‒Na+ (E337) i druge.