crna noga krumpira

polje: poljoprivreda (agronomija)

grana: fitomedicina

potpodrucje: fitopatologija

projekt: Izgradnja, odabir i usuglašavanje hrvatskog nazivlja u fitomedicini


Definicija

bakterijska bolest krumpira koja prouzročuje uvenuće cijele biljke, a dobila je naziv po crnome donjem dijelu stabljike

Izvor: Kišpatić (1988) - Bolesti šećerne repe i krumpira
Radna definicija

bakterijska bolest krumpira koja prouzročuje uvenuće cijele biljke, a dobila je naziv po crnome donjem dijelu stabljike

Istovrijednice (prijevodi)
Engleski:
slimy soft rot of potato black leg of potato bacterial wilt of potato bacterial soft rot of potato storage rot of potato
Njemački:
Schwarzbeinigkeit der Kartoffel Nassfäule der Kartoffel
Francuski:
pourriture bactérienne de la pomme de terre jambe noire de la pomme de terre
Latinski:
Erwinia carotovora var. atroseptica
Gramatičke informacije

Rod: nema

Vrsta riječi: višerječni naziv

Napomene

Najštetnija bakterioza krumpira. Latinska istovrijednica označuje uzročnika, a rabi se prema (Hellmers & Dowson) Dyeu, 1969.

Informacije
  • Broj: nema
  • 4 komentara
  • 0 lajkova
  • Dodano: 14.07.2017
  • Ažurirano: 14.03.2017
Izvori
  • Naziv:
    Kišpatić (1988) - Bolesti šećerne repe i krumpira
    Str. 90
  • Definicija:
    Kišpatić (1988) - Bolesti šećerne repe i krumpira
    Str. 90
Natrag na pretragu Početna stranica